Wanilia z tej oferty https://sklep.pi-nuts.eu/kategoria-produktu/wanilia/ charakteryzuje się słodkim, karmelowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem, dzięki czemu na stałe zagościła w naszych kuchniach. Jej uprawa poza terenami Ameryki Środkowej jest możliwa tylko i wyłącznie, dzięki metodzie ręcznego zapylania, co sprawia, że jest jedna z najdroższych przypraw na świecie. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się jak wybrać i przechowywać wanilię oraz do czego ją wykorzystać.
Wanilia — na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Najczęściej spotykamy się z wanilią pod trzema postaciami:
- lasek,
- ziaren,
- past.
Laski są jedną z najbardziej naturalnych form, powinny być błyszczące, sprężyste i mięsiste. Ocenienie jakości ziaren i past w sklepie nie jest najłatwiejsze dlatego najlepiej skorzystać z oferty sprawdzonych dostawców takich jak sklep Pi-nuts, w którym kupisz ziarenka wanilii najdoskonalszej odmiany Burbon, hodowanej wyłącznie na Madagaskarze.
W domowej spiżarni — jak przechowywać wanilię?
Laski wanilii powinny być przechowywane w specjalnych szklanych opakowaniach, aby nie wysychały i nie straciły aromatu. Jeśli wyschły nie martw się, możesz je zmielić i wykorzystać do przyrządzanych potraw. W przypadku, gdy posiadasz duże ilości wanilii i nie chcesz, by utraciła swoją świeżość, koniecznie wypróbuj dwa proste przepisy na jej przetworzenie.
Domowy ekstrakt z wanilii
2 laski wanilii
100 ml wódki
Przyrządzenie własnego ekstraktu z wanilii jest dziecinnie łatwe. Natnij laski wzdłuż i umieść je w szklanym naczyniu. Pamiętaj, by w tym przepisie nie wyciągać ziarenek nożem! W ten sposób tylko stracilibyśmy cenne aromaty. Następnie zalej laski wódką. Ekstrakt będzie gotowy po 2 miesiącach leżakowania.
Cukier waniliowy własnej produkcji
1 pusta laska wanilii
500 gramów cukru
To przepis idealnie wpisujący się w popularną ideę zero-waste. Po wykorzystaniu ziarenek wanilii nigdy nie wyrzucaj pustej laski! Potnij ją na małe kawałki, następnie umieść w naczyniu. Wsyp 500 gramów cukrów i dobrze wymieszaj z laskami. Odstaw na 2-3 tygodnie, po czym zmiel całość.
Wanilia — królowa przypraw w cukiernictwie
Wanilia z Madagaskaru ze względu na swój słodki, karmelowy i lekko kakaowy aromat została ulubienicą cukierników. Jeśli nie masz pomysłu jak wykorzystać ją w swoich wypiekach, koniecznie wypróbuj poniższe przepisy na słodkości.
Owsianka waniliowa — na słodko i na zdrowo
50 gramów płatków owsianych
200 ml mleka
1 laska wanilii
1 średni banan
garść ulubionych orzechów
Płatki zalej mlekiem i zagotuj. Z laski wanilii wytnij ziarenka i dodaj do płatków owsianych. Dokładnie wymieszaj, by aromat był wyczuwalny w całej potrawie. Wierzch udekoruj pokrojonym bananem i posypką z ulubionych orzechów.
Bezmleczne lody waniliowe
2 zamrożone banany
5 ml esencji waniliowej
Zamrożone banany zmiel przy pomocy blendera o wysokiej mocy. Dodaj łyżeczkę ekstraktu z wanilii i dokładnie wymieszaj. To wszystko, możesz zajadać zdrowe i przepyszne lody.
Krem czekoladowo-waniliowy
1 awokado
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru waniliowego domowego
Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksuj. Możesz dodać wody dla uzyskania pożądanej konsystencji.