Wanilia z tej oferty https://sklep.pi-nuts.eu/kategoria-produktu/wanilia/ charakteryzuje się słodkim, karmelowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem, dzięki czemu na stałe zagościła w naszych kuchniach. Jej uprawa poza terenami Ameryki Środkowej jest możliwa tylko i wyłącznie, dzięki metodzie ręcznego zapylania, co sprawia, że jest jedna z najdroższych przypraw na świecie. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się jak wybrać i przechowywać wanilię oraz do czego ją wykorzystać.

Wanilia — na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Najczęściej spotykamy się z wanilią pod trzema postaciami:

  • lasek,
  • ziaren,
  • past.

Laski są jedną z najbardziej naturalnych form, powinny być błyszczące, sprężyste i mięsiste. Ocenienie jakości ziaren i past w sklepie nie jest najłatwiejsze dlatego najlepiej skorzystać z oferty sprawdzonych dostawców takich jak sklep Pi-nuts, w którym kupisz ziarenka wanilii najdoskonalszej odmiany Burbon, hodowanej wyłącznie na Madagaskarze.

W domowej spiżarni — jak przechowywać wanilię?

Laski wanilii powinny być przechowywane w specjalnych szklanych opakowaniach, aby nie wysychały i nie straciły aromatu. Jeśli wyschły nie martw się, możesz je zmielić i wykorzystać do przyrządzanych potraw. W przypadku, gdy posiadasz duże ilości wanilii i nie chcesz, by utraciła swoją świeżość, koniecznie wypróbuj dwa proste przepisy na jej przetworzenie.

Domowy ekstrakt z wanilii

2 laski wanilii

100 ml wódki 

Przyrządzenie własnego ekstraktu z wanilii jest dziecinnie łatwe. Natnij laski wzdłuż i umieść je w szklanym naczyniu. Pamiętaj, by w tym przepisie nie wyciągać ziarenek nożem! W ten sposób tylko stracilibyśmy cenne aromaty. Następnie zalej laski wódką. Ekstrakt będzie gotowy po 2 miesiącach leżakowania.

Cukier waniliowy własnej produkcji

1 pusta laska wanilii

500 gramów cukru

To przepis idealnie wpisujący się w popularną ideę zero-waste. Po wykorzystaniu ziarenek wanilii nigdy nie wyrzucaj pustej laski!  Potnij ją na małe kawałki, następnie umieść w naczyniu. Wsyp 500 gramów cukrów i dobrze wymieszaj z laskami. Odstaw na 2-3 tygodnie, po czym zmiel całość.

Wanilia — królowa przypraw w cukiernictwie

Wanilia z Madagaskaru ze względu na swój słodki, karmelowy i lekko kakaowy aromat została ulubienicą cukierników. Jeśli nie masz pomysłu jak wykorzystać ją w swoich wypiekach, koniecznie wypróbuj poniższe przepisy na słodkości.

Owsianka waniliowa — na słodko i na zdrowo

50 gramów płatków owsianych

200 ml mleka

1 laska wanilii

1 średni banan 

garść ulubionych orzechów

Płatki zalej mlekiem i zagotuj. Z laski wanilii wytnij ziarenka i dodaj do płatków owsianych. Dokładnie wymieszaj, by aromat był wyczuwalny w całej potrawie. Wierzch udekoruj pokrojonym bananem i posypką z ulubionych orzechów.

Bezmleczne lody waniliowe

2 zamrożone banany 

5 ml esencji waniliowej

Zamrożone banany zmiel przy pomocy blendera o wysokiej mocy. Dodaj łyżeczkę ekstraktu z wanilii i dokładnie wymieszaj. To wszystko, możesz zajadać zdrowe i przepyszne lody.

Krem czekoladowo-waniliowy

1 awokado

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru waniliowego domowego

Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksuj. Możesz dodać wody dla uzyskania pożądanej konsystencji.